Het uitsterven


Zo'n 65-66 miljoen jaar geleden kwam er met veel vaart een enorm brok, een meteoriet van 10-30 km groot, op de aarde terecht. Bij deze inslag op het Mexicaanse schiereiland Yucatán ontstond een krater van 12 km diep en met een doorsnee van 100 km. Stukjes van de meteoriet werden de ruimte in geslingerd en veroorzaakten een gevaarlijk bombardement. Naast de stukken meteoriet kwam er ook een grote hoeveelheid tot stof verpulverd materiaal in de dampkring van de aarde. De aarde kreeg te maken met een zure regen door de zwavelhoudende stof. In de omgeving van de inslag moet de temperatuur zijn gestegen tot zo'n 1000 ˚C.

Inslag krater van de meteoriet

Er was sprake van een wereldwijde natuurramp. De aarde raakte jaren verduisterd. Door gebrek aan zonlicht konden planten niet meer groeien en gingen dood. De planteneters hadden daardoor geen voedsel meer en stierven. Omdat daardoor voor de vleeseters ook geen voedsel meer voor was, stierven zij ook, Deze ramp moet het einde zijn geweest van de dinosaurussen. Het werd ook de dood van 2/3 van de andere soorten op aarde. Volgens een artikel in het dagblad NRC, heeft men onlangs de aardlaag bloot kunnen leggen waar de meteoriet terecht gekomen is. Bewijzen van de inslag konden worden aangetoond door sporen ervan in deze laag. Door de sporen van zeedieren die in deze laag werden gevonden kon men laten zien dat de inslag gevolgd werd door een alles vernietigende tsunami. In het artikel werd nog geen vermelding gemaakt van de aanwezigheid van dinosaurus fossielen, maar dit wordt wel verwacht in een vervolg artikel.

 

Er zijn geen sporen te vinden van menselijk leven tegelijk met dat van de dinosaurussen. Ook van zoogdieren zijn vrijwel geen fossielen gevonden in de lagen waarin de dinosaurusfossielen liggen. De omstandigheden op de aarde veranderen nog steeds. Dit heeft veel effect gehad op het leven op de aarde en het kan in de toekomst weer gebeuren. Er kan weer een ijstijd aankomen, en ook de inslag van weer zo'n heftige meteoriet op de aarde blijft mogelijk. De zon wordt ook steeds groter en warmer, dus is er ook nog kans op klimaatverandering.