Het begin
De tijd voor er leven was.
Het ontstaan van dinosaurussen, maar ook dat van ons, werd bepaald tijdens de geschiedenis van de aarde. Over een klein stukje van die geschiedenis wil ik iets vertellen. We gaan helemaal terug naar het begin van onze planeet: de aarde. En dat is waanzinnig lang geleden, maar liefst: 4,6 miljard jaar. Dat is wel ‘pas’ 8-10 miljard jaar na de oerknal: het ontstaan van het heelal. Het begin van onze aarde begon met de samentrekkingen van gas, stof en puin uit de zonnenevel, waaruit ook de zon en de andere planeten ontstonden. Hierbij kwam onbeschrijflijk veel hitte vrij. Onze aarde was toen een gloeiende bol die eerst moest afkoelen.
In het begin toen de aarde wat afgekoeld was en een harde korst begon te vormen leek het nog helemaal niet op de aarde zoals hij nu is. Hij was er nog steeds veel en veel te heet om op te leven. Overal waren vulkaanuitbarstingen en lavastromen. Het duurde wel een miljard jaar voordat de aarde voldoende was afgekoeld. Overal waren toen zeeën ontstaan. Het door de hitte verdwenen water was weer aangevuld door inslagen van materiaal (meteorieten) uit de ruimte dat bevroren water bevatte. Er waren in die tijd kale rotsen met zelfs geen plantje of mos. Dat kwam door de dodelijke UV-straling van de zon die op de aarde terecht kwam. Ook dat veranderde langzaam doordat er een gaslaag om de aarde kwam: de dampkring.
Begin van het leven.
Het was een belangrijke gebeurtenis toen in de zee het eerste leven ontstond. Het water was een soort oersoep, met allerlei kleine bouwstoffen waar ook het leven uit bestaat. De energie die nodig was om deze bouwstoffen te maken, kwam van de zeer vele blikseminslagen. Het samengaan van deze stoffen was het begin van de evolutie. Dat is een proces van veranderingen en aanpassingen van het leven aan de omgeving en omstandigheden. Deze zijn erfelijk.
De oudste zeer kleine microfossiele resten die we kennen zijn in 2017 in Canada gevonden en zijn 3,7 of misschien wel 4,3 miljard jaar oud. Dit zijn producten van een zeer kleine levensvorm (halve dikte van een haar) die ontstaan zijn bij warmtebronnen (openingen in de aardkorst waardoor opgewarmde vloeistoffen naar buiten stromen). Deze vind je in de zee (onderwaterschoorstenen) of op het land (geisers). In de buurt van deze bronnen vind je veel leven. Deze microfossielen hebben kenmerken die we ook zien bij bacteriën die nu bij dit soort warmtebronnen leven.
Ongeveer 3,4 miljard jaar geleden ontstonden in het water allemaal piepkleine eencellige oerbacteriën. Hun wetenschappelijke naam is Eobacteria of Chloroflexi. Vanuit deze oerbacteriën is het leven verder ontwikkeld.
Een interessante levensvorm die 3,5 miljard jaar geleden leefde is LUCA. Wie of wat is LUCA, zie hiernaast.
Vier Dino's getekend door Luca.
Wie of wat is LUCA?
Er is één eencellige levensvorm geweest waar al het leven op aarde van afstamt. Dus ook dat van de al uitgestorven dinosaurus. Die levensvorm heet LUCA en leefde zo’n 3,5 miljard jaar geleden. LUCA had alle eigenschappen die het leven mogelijk maakte en die wij nu ook nog hebben, zoals celdeling en een DNA code (ons erfelijk materiaal). LUCA betekent: “Last Universal Common Ancestor”, of op zijn Nederlands: “laatste algemene gemeenschappelijke voorouder”. LUCA was niet de eerste vorm van leven en ook niet de meest eenvoudige. Echter, de andere vormen zijn allemaal uitgestorven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb