Fossielen


Dit werkstuk gaat over dieren die al lang uitgestorven zijn en nooit door mensen in het echt zijn gezien. De dieren en gebeurtenissen die beschreven worden berusten op onderzoek van fossielen. Dat zijn versteende resten van dieren of planten. Er zijn 2 manieren waarop de fossielen gevormd kunnen zijn:

 

(1). Een fossiel kan een afdruk zijn, zoals een soort stempel in een steen.

 

Afdruk van Graptolieten- uit Jura en krijt.

 

(2). Fossielen kunnen ook ontstaan omdat het materiaal zelf versteend is en dan precies dezelfde vorm heeft zoals het ooit was.

 

Van de zachte delen van het lichaam is meestal niets terug te vinden. Ze zijn opgegeten of vergaan. Soms zijn ze gedeeltelijk intact gebleven als ze zijn bevroren, of snel bedekt zijn.

 

Door de studie van fossielen kan men het geraamte van een dinosaurus namaken. Voor een volledig plaatje heb je een kunstenaar nodig. Hij gebruikt de kennis van een wetenschapper. Samen maken ze met of zonder hulp van de computer een zo goed mogelijk passend beeld. Daarbij wordt vaak nog gebruik gemaakt van het beeld van reptielen van nu. Fossielen worden in bepaalde aardlagen gevonden, zodat er ook nog iets over de tijd gezegd kan worden wanneer en waar ze gevormd zijn.

Bij de juiste bepaling van de tijd van aardlagen en fossielen kan men ook gebruik maken van radioactiviteit.

Maak jouw eigen website met JouwWeb