Soorten
Stamboom van de dino's (Naturalis: www.natuurinformatie.nl)
Indeling dinosaurussen.
De eerste dinosaurus was een kleine tweevoetige vleeseter. Hiervan zijn twee hoofdgroepen afgeleid:
- De Saurischia of de hagedisheupdinosauriërs: deze lijken nog het meest op reptielen. De groep heeft naar voren stekende schaambeenderen. Ze hebben meestal licht gebouwde schedels met veel holtes. Ze bestaan uit 2 subgroepen, namelijk:
- de vleesetende Theropoda, die meestal op hun achterpoten liepen en een bek vol scherpe tanden hadden en
- de plantenetende Sauropoda en Sauropodomorpha, waartoe ook de langnekdinosaurussen behoren. Ze leken op olifanten met 4 stevige dikke poten, maar met een lange staart, een lange nek en met een kleine schedel. Ze waren erg succesvol en leefden in verschillende gebieden: hun resten worden wereldwijd gevonden, in allerlei soorten gesteenten: aan de kust, door rivieren en bij meren. De Sauropoda waren de grootste landdieren die ooit geleefd hebben.
- De Ornithischia of de vogelheup-dinosaurussen leefden aan het einde van het Trias tot en met het Krijt (ca. 230-65 miljoen jaar geleden tot aan de meteorietinslag). Ze zijn planteneters. Er waren veel soorten. Hun heup lijkt in bouw op die van vogels: het schaambeen is naar achteren gericht. Ze leefden vaak in kuddes. Ze zijn niet de voorouders van vogels.
Hierna volgen een aantal voorbeelden van verschillende dinosaurussen:
Allesetende dinosaurussen, de Oviraptor.
De Oviraptor, de Slnovenator, de Gallimimus en de Dromiceiomimus: Dit waren allen alleseters en aten dus zowel vlees als planten. Dit was de kleinste groep dinosaurussen. Omdat ze alles aten, hadden ze onder moeilijke omstandigheden wel een grotere kans om te overleven.
Plantenetende dinosaurus de Brachiosaurus .
De Brachiosaurus (spreekt uit als: BRAH-gie-jo-SAUW-rus).
Dit was een planteneter. Hij woog wel zo'n 70-duizend kilo! De Brachiosaurus had een rij hele scherpe tanden waarmee hij de boom tot op de stam kaal kon eten. Pas dan sjokte hij verder naar de volgende boom, zijn volgende maaltijd. Hij moest natuurlijk veel eten door zijn gewicht.
Hier is een filmpje met meer informatie over deze dino soort: (druk de linker knop van je muis in en beweeg op het beeld heen en weer):
Vleesetende dinosaurus, de Tyrannosaurus rex.
De Tyrannosaurus rex: (spreekt uit als: TIE-ran-no-SAUW-rus reks).
Hij is een van de bekendste dinosaurussen en is nog bekender onder de naam T-rex. 'Rex' betekent koning en dat was deze gruwelijke carnivoor of vleeseter ook. Gezien zijn bouw, denkt men dat hij wel bijna 30 km per uur kon lopen. De Tyrannosaurus staat ook wel bekend als de ultieme jager onder de dinosaurussen. Het eerste fossiel ervan werd ontdekt in het jaar 1874.
Vliegende dinosaurussen, de Pterodon.
De Pterodon, is een vliegende dinosaurus met een lichaam zo groot als een kalkoen. De spanwijdte van zijn vleugels was 7,5 m.
De Ornithocheirus: (spreekt uit als: OR-nie-to-GHEI-rus), wordt vaak verward met zijn tijdgenoot de dinosaurus, maar is dat niet. Dit was een reptiel die vleugels had ontwikkeld en kon vliegen. Er is later nog een fossiel van een onbekende Pterosauriër (een reptiel) ontdekt die een spanwijdte van 15 m had. Zij waren de grootste vliegende dieren op aarde.
Er wordt gedacht dat dinosaurussen zijn gaan vliegen nadat ze veren hadden gekregen. Zij behoren tot de Theropoda groep. Vogels komen ook uit deze groep en zijn dus nog de enige niet uitgestorven soort dinosaurussen. Hun verwantschap is aangetoond met DNA onderzoek.
Zwemmende dinosaurus.
De Ophthalmosaurus: (spreekt uit als: op-TAL-mo-SAUW-rus). Deze was 5 tot 6 meter lang en het snelste dier in zee. Er wordt gedacht dat hij wel zo'n 50 km per uur kon halen. De ophthalmosaurus gebruikte zijn vinnen om te sturen en zijn staart om zich voort te bewegen. Door zijn grote oogkassen kon dit dier in het donker goed zien en jagen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb